RONI VS ΡΟΔΙ

Είναι γνωστό ότι οι ωμοί σπόροι ροδιού είναι περιέχουν αντιοξειδωτικά.

Στην πραγματικότητα, παίρνουν 4.479 πόντους στην κλίμακα USDA ORAC (κλίμακα του Αμεκανικού Υπουργείου Γεωργίας για την ικανότητα επιλεγμένων τροφίμων απορρόφησης των ελεύθερων ριζών του οξυγόνου).

Τι γινεται όμως με την αρώνια στην αντίστοιχη κλίμακα? Παίρνουν τον εντυπωσιακό αριθμό 16.062! Δηλαδή είναι σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο αντιοξειδωτικά από τα ρόδια! Ενώ και τα δύο φρούτα προσφέρουν μεγάλα διατροφικά οφέλη όπως η βιταμίνη C και η Κ καθώς και τα φυλλικά οξέα, οι φυτικές ίνες, τα μούρα της αρώνιας έχουν ακόμη υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών συν ασβέστιο, σίδηρο μαγγάνιο, κάλιο και φυτοθρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα μια καλύτερη επιλογή συνολικά.

Γιατί λοιπόν να συμβιβαστείτε με λιγότερα όταν μπορείτε να πάρετε πολλά περισσότερα από τα νόστιμα μούρα αρώνιας;

Ακόμη περισσότερο, ο χυμός από την αρώνια είναι το πιο ισχυρό προϊόν διατροφής ανάμεσα σε χυμούς από άλλα φρούτα, όπως το ρόδι, ή/και το πράσινο τσάϊ.

Όπως, αποκαλύπτει από μια μελέτη που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2021 από 4 γερμανικά ιδρύματα (To Ινστιτούτο Μοριακής Ιολογίας του ιατρικού πανεπιστημίου της Ουλμ στη Γερμανία, το τεχνικό πανεπιστήμιο της Δρέσδης, το Cogni Verde GmbH και τo εργαστήριο αναλύσεων Labor Prof. Dr. G. Enders MVZ GbR στη Στουγκάρδη) είχε στόχο να αξιολογήσει την ιοκτόνο δράση 4 φυσικών προϊόντων (χυμός αρώνιας, χυμός ροδιού, χυμός σαμπούκου και πράσινο τσάι) έναντι 3 αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ο χυμός αρώνιας ήταν το πιο ισχυρό προϊόν διατροφής που δοκιμάστηκε, αδρανοποιώντας τον SARS-CoV-2 κατά 96,98%. Διαπιστώθηκε στην πράξη ότι το ξέπλυμα του στόματος με χυμό αρώνιας μπορεί να είναι αποτελεσματικό ως προληπτικό μέτρο κατά της μόλυνσης και της εξάπλωσης των συμπτωμάτων του ιού στις στοματοφαρυγγικές περιοχές.

Περισσότερα σχετικά με αυτήν τη σύγκριση

Το ρόδι δεν έχει σχεδόν καθόλου αρνητικές επιπτώσεις, αν και άτομα με ευαισθησία στα φυτά έχουν αντιμετωπίσει ήπιες αντιδράσεις υπερευαισθησίας στον καρπό.

Οι αναφορές έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί πραγματικά να μειώσει την αρτηριακή πίεση και δεν πρέπει να λαμβάνεται από εκείνους που είναι επιρρεπείς σε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Τα ρόδια μπορεί να αλληλεπιδρούν με χάπια για τη ρύθμιση της υπέρτασης και θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πόσο αποτελεσματικά το ήπαρ μεταβολίζει ορισμένα φάρμακα. Από την άλλη, όλες οι μελέτες, που έχουν γίνει έως τώρα, δεν έχουν αποκαλύψει παρενέργειες από την κατανάλωση των μούρων της αρώνιας ή των παράγωγων, χυμού, powder κ.α.

Συνοπτικά, τόσο η αρώνια όσο και το ρόδι προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία με τα φυσικά τους συμπληρώματα και τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Η συμπερίληψη αυτών των φρούτων σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική ευεξία του ανθρώπου. Όσοι, λοιπόν, προσέχουν τη διατροφή τους ή ακόμη περισσότερο (οι καρδιοπαθείς, διαβητικοί, οι νοσούντες από παθήσεις του ήπατος και οι υπερτασικοί) ένας λόγος παραπάνω να δοκιμάσουν και ανακαλύψουν τις ευεργητικές ιδιότητες της αρώνιας, ειδικά όταν είναι πρόκειται για καρπούς Roni The Great, που καλλιεργούνται βιολογικά στην εύφορη ελληνική γη του Ν. Πέλλας.

(Πηγή: https://www.biorxiv.org/search/chokeberry%252Bcovid%252B19 ), (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=aronia+berry )

Καλάθι αγορών