Τί είναι οι ελεύθερες ρίζες, το οξειδωτικό στρες και ποιός ο ρόλος της αρώνιας στην προαγωγή της υγείας;

Οι ελεύθερες ρίζες είναι, κατά κάποιο τρόπο, τα σκουπίδια του οργανισμού, που παράγονται καθώς το σώμα επεξεργάζεται την τροφή και αντιδρά σε σειρά προκλήσεων του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι ενδογενείς, όπως οι φλεγμονές ή να προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως:

 • η μόλυνση του περιβάλλοντος
 • η ηλιακή ή η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
 • το κάπνισμα
 • η υπερβολική άσκηση
 • η μόλυνση του περιβάλλοντος
 • η κατανάλωση ραφιναρισμένων και επεξεργασμένων πρώτων υλών, τρανς λιπαρών, χρωστικών, τεχνητών γλυκαντικών και προσθέτων
 •  η έκθεση σε βιομηχανικούς διαλύτες ή σε φυτοφάρμακα.

Η ζημιά αυτή που προκαλείται, όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να εξουδετερώσει επιτυχώς τις ελεύθερες ρίζες, λέγεται οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει συνδεθεί με νοσήματα όπως ο καρκίνος, διάφορα καρδιαγγειακά (όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπερτασική καρδιοπάθεια, θρόμβωση κ.α.), και την απώλεια όρασης, λόγω φθοράς του αμφιβληστροειδούς αδένος στα μάτια.

Οι μεγάλοι υπέρμαχοι στον αγώνα του οργανισμού κατά της οξειδωτικής δράσης των ελεύθερων ριζών είναι τα αντιοξειδωτικά, ουσίες που μπορεί να παράγονται ενδογενώς από το ίδιο το σώμα, αλλά κυρίως να προέρχονται εξωγενώς, δηλαδή από την τροφή μας και πιο ειδικά από φυτικές πηγές. Φρούτα και λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά είναι τα τρόφιμα με πλήθος αντιοξειδωτικών, όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι κατεχίνες και τα φυτοοιστρογόνα. Κάθε ένα έχει διαφορετική λειτουργία και όλα χρειάζονται.

Τις περισσότερες όμως τέτοιες βιοδραστικές ουσίες έχουν τα μούρα και πρώτα από όλα, όπως αποκαλύπτει πλήθος μελετών, τα μούρα της αρώνιας.

Τα μούρα αυτά λοιπόν της αρώνιας και μάλιστα της μελανόκαρπης, δηλαδή της μαύρης αρώνιας έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και πιο συγκεκριμένα,

 1. φαινολικά οξέα
 2. ανθοκυανίνες
 3. προανθοκυανιδίνες
 4. φλαβόνες και
 5. φλαβανόνες.

Σε μια μελέτη, όπου αναλύθηκαν 143 φυτικά δείγματα για πολυφαινόλες, την θέση με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτές, την κατέχει η αρώνια.

Σε αυτές ακριβώς τις υψηλές τιμές βιοδραστικών ουσιών, αποδίδονται το πλήθος των φαρμακευτικών και θεραπευτικών επιδράσεων που έχουν στον άνθρωπο. Επιπλέον, η αρώνια αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, από την καλλιεργητική και βιομηχανική πρακτική, ότι είναι το ανθεκτικότερο από τα υπόλοιπα μούρα, όσον αφορά την υψηλή αντοχή που παρουσιάζει στις καιρικές συνθήκες, όπως και σε μηχανικές ή χειρονακτικές μεθόδους συγκομιδής και τέλος βλάβες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και της αποθήκευσης σε συνθήκες ψυγείου ή κατάψυξης. Αυτό σημαίνει ότι η αρώνια είναι πραγματικά ‘πολύ σκληρή για να πεθάνει’ και κάνει τα πάντα για να φτάσει στο πιάτο σου!

Επομένως, τί καλύτερο δώρο μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας από το να δοκιμάσετε τα διάφορα προϊόντα που φτιάχνουμε από αρώνια και να δώσετε την ευκαιρία στο σώμα σας να αποτοξινωθεί και να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις διάφορες προκλήσεις της καθημερινότητας;

Καλάθι αγορών