WELCOME!

Get to know aronia, the berry of youth and well-being and get the most delicious and nutritious Greek aronia products from our e-shop!

Meet us

We are a family business that has been engaged in the cultivation and processing of organic aronia in the Prefecture of Pella in Greece since 2016.

Our purpose is the production and distribution of organic products of exceptional taste and high nutritional value under the brand Roni The Great.

Our goal is to make Roni The Great synonymous with the largest company dealing in organic aronia in Greece by 2026.

Roni the Great at a glance

Aronia is a valuable medicinal plant, the fruits of which belong to the berry family and have the strongest antioxidant, antimicrobial and antiviral properties, according to international literature, compared to other fruits. Although it is known abroad, mainly in Poland, where the largest quantity is produced worldwide, in North America and South Korea, in the last 10-15 years it has also been produced in Greece, mainly in Macedonia. Its small, but miraculous fruits have an intense dark red color and are eaten raw or dried, but mainly used to make juices, fruit drinks, jam, syrup and powder.

Η αρώνια η μελανόκαρπη, ή επίσης γνωστή ως (μαύρο chokeberry) περιέχει πολυάριθμες ενώσεις, όπως υδατάνθρακες, οργανικά οξέα, αμινοξέα, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και κυρίως πολυφαινολικές ενώσεις.
Χαρακτηριστικά, στα 100γρ φρέσκου καρπού αρώνιας περιέχονται:
• σύμπλεγμα των βιταμινών B 1 έως 9,
• βιταμίνη C, το 22% της ΠΠΑ (Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς)
• βιταμίνη E, το 17% της ΠΠΑ
• βιταμίνη Κ, το 50% της ΠΠΑ
• βιταμίνη P (ή όπως αλλιώς είναι γνωστά τα φλαβονοειδή)
• μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο (4% της ΠΠΑ), κάλιο (9% της ΠΠΑ), μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο,
• καροτενοειδή, σεροτονίνες, κατεχίνες, τανίνες, πηκτίνη,
• υδατάνθρακες, (3% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας ενέργειας)
• φυτικές ίνες (17% μιας επαρκούς ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών)
• πρωτεΐνες και αμινοξέα
• πολυφαινόλες (σε μεγαλύτερο ποσοστό εκ των οποίων τις ανθοκυανίνες και τις προκυανιδίνες, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά από άλλα γνωστά μούρα και φρούτα, που καθιστούν την αρώνια το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό μούρο )

Εξαιτίας όλων των παραπάνω θρεπτικών συστατικών, η αρώνια η μελανόκαρπη διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιδιαβητικές, αντιαθηροσκληρωτικές, αντιυπερτασικές, αντιαιμοπεταλιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που την καθιστούν έναν φυσικό υπέρμαχο και της υγείας του ανθρώπου.

(Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8300639)

Καλλιεργούμε πιστοποιημένα βιολογικά την αρώνια, από το 2016, σε μια ιδιόκτητη ενιαία έκταση 30 στρεμμάτων και 3000 φυτών στο Δροσερό του Ν. Πέλλας, στον περίφημο κάμπο των Γιαννιτσών. Χρησιμοποιούμε δική μας γεώτρηση και υπόγειο σύστημα ποτίσματος με μπεκ σε κάθε φυτό. Συγκομίζουμε 1 φορά κάθε Σεπτέμβριο και αμέσως μετά μεταφέρουμε τον καρπό μας στην Έδεσσα, όπου λειτουργούμε την ιδιόκτητη μονάδα μεταποίησης του βιολογικού καρπού και στα πλαίσια της τήρησης διαδικασιών παραγωγής σύμφωνα με το ISO 22000-2018, παρασκευάζουμε χυμούς, αποξηραίνουμε τον καρπό, φτιάχνουμε την σκόνη (powder), τα διάφορα τσάγια μας, αλλά και τις μαρμελάδες, σιρόπια και τα γλυκά του κουταλιού.

Μελέτες και μετρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι οι καιρικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια, επηρέασαν το περιεχόμενο φαινολών στον καρπό της αρώνιας και στα παράγωγα προϊόντα, όπως ο χυμός. Διαπιστώθηκε ότι οι θερμές και ξηρές κλιματικές συνθήκες έχουν θετικό αντίκτυπο στην αυξανόμενη αξία των ολικών φαινολικών ενώσεων.
Επιπλέον, παράγοντες όπως η ποικιλία, η λίπανση, η ωρίμανση ή καθώς και η ημερομηνία συγκομιδής έχουν ως αποτέλεσμα την διαφοροποίηση της ποιότητας της αρώνιας ως προς την περιεκτικότητά τους σε μέταλλα, βιταμίνες, υδατάνθρακες, αμινοξέα, οργανικά οξέα, λίπη, αρωματικές ενώσεις και ιδιαίτερα πολυφαινόλες. Αυτή ακριβώς η περιεκτικότητα των πιο σημαντικών συστατικών, όπως οι πολυφαινόλες, φαίνεται να επηρεάζει πολλές αποδεδειγμένες θετικές επιδράσεις της αρώνιας στον άνθρωπο.
Ταυτόχρονα, μεγάλη είναι και η διαφορά των προαναφερθέντων παραγόντων στα σάκχαρα του φρούτου και στη συνολική γευστική ποιότητα της αρώνιας. Ο καρπός της Roni The Great συγκομίζεται με αυξημένα φυσικά σάκχαρα (από 25 ως 30 μονάδες brix), γεγονός που την κάνει νόστιμη και αρεστή στη γεύση. Αντιθέτως, συγκριτική γευστική μελέτη σε 11 μάρκες προϊόντων χυμού αρώνιας, παραγωγής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έδειξε ότι το αποτέλεσμα ως προς τη γλυκύτητα είναι, κατά μέσο όρο, 14,27 μονάδες brix.

(Πηγές: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5068402 , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8300639)

 

Find out 5 reasons to choose us!

Follow us on

Shopping Basket